Rólunk

Building-B1
Building-Asotet
Balcony 2

Szeifert Hotel***

A Szeifert Hotel*** Szováta fürdőtelepének központjában, a településen legrégebben kialakult (1710.) sósvizű Fekete-tó partján tálalható. A tó az egykori Aranybánya patak medrében alakult ki, dolinaelzáródással. A Medve-tó megjelenéséig a Fekete tavat használták szabad fürdőzésre. Később a gyógyászati részleg iszapkezelője működött itt. Felülete 8900 m2 mélysége 8 méter, vizének töménysége 193 g/l.Ma tilos a tóban fürdeni, de a sós iszap gyógyászati célú hasznosítására 2016-ban a tó nyugati oldalán – szemben velünk – kezelő egység épült, amit a Mogyoró/Alunis szállóból irányítanak. A közöttünk létre jött megállapodás szerint, ha a kezelésen részt vevő vendég nálunk száll meg – szállásdíj kedvezményben részesül, ha a nálunk lakó vendég igénybe veszi a kezelést, annak díjából kedvezményt kap.

A Szeifert Hotel *** ideális elhelyezkedésű, mert a Medve-tótól is csak 260 méterre van, de ugyanakkor a természet ölében, zajmentes, nyugodt, egészséges környezetben található. Hotelünk ötödik szezon kezdetét, egy új külön álló épület (B) megnyitásával köszöntöttük. A központi „A” épülettől csupán 30 méterre található „B” épületben csak szobák (24) vannak, minden szobához – a földszint kivételével – erkélyek tartoznak, ide elsősorban a pihenni vágyó felnőtt vendégeinket várjuk. A tágas és egyedi formatervezésű szobákban két ágy, egy fotelágy, mini bár, közepes méretű síkképernyős TV, gyors és megbízható WI-FI, az ízlésesen berendezett fürdőszobákban a zuhany kabin mellett elektromosan fűtött törölköző szárító is várja a kedves vendégeket. Az épületek egyedi formatervezése, az étterem atmoszférája, a múlt század hangulatát idézi, ugyanakkor az ízléses berendezés, a remek erdélyi konyha a mai kor igényeit elégíti ki, kitűnő lehetőséget adva a kikapcsolódásra, pihenésre vágyó vendégeinknek. Az „A” épületben található 70 fős konferencia termünk remek hely konferenciák, továbbképzések, számára.

Az „A” épület 52 férőhellyel rendelkezik, kilenc kétágyas szobánk (4 a tóra, 3 az erdőre néz, míg 2 tetőtéri) remek hely, egy vagy két személy részére. Az öt lakosztályunkban (apartmanunkban) négy-négy fő helyezhető el, de ideális a maximum 2 gyermekes családok számára. A kettő darab galériás szobánkat, (maximum 6 illetve 8 fő) nagyobb, vagy több generációs családok, illetve kisebb csoportok számára alakítottuk ki. Az „A” épület alagsori wellness részlegében – a magánszféra tiszteletben tartása miatt az előzetesen időpontot egyeztetők – élvezhetik a jakuzzi hidromasszázs kellemes, gyógyító hatását, a finn szaunánk segít egészségük megőrzésében, amit remekül kiegészít a relaxációs masszázs, a szolárium, a teljes test vibrációs gépünk a FLABéLOS, valamint a szoba bicikli és a hasizom fejlesztő gépünk.

Az „A” épület gyermekbarát, amit a recepciónál található terepasztal, a bárból leválasztott játszórészleg, a sok-sok játék és a gyermekek iránti határtalan szeretete is bizonyít. A parajdi sóbányában történő kezelések ideális kiegészítője lehet, a Hotel Szeifert a sósvizű Fekete-tó partján, a napsütés hatására kialakuló sós levegőjű mikroklíma, amit a gyermekek részére létesített kültéri játszó sarok, illetve a vendéglátásra berendezett teraszunk is biztosít. A Szeifert Hotelnek kamerával megfigyelt zárt parkolói vannak, ahol lehetőség van egy autóbusz és 40 személygépkocsi elhelyezésére. A Szeifert Hotel ideális kiindulópont az emlékezetes erdélyi túrákhoz, amihez segítséget tudunk nyújtani egy nyolcszemélyes kisbusszal és idegenvezetővel. A legközelebbi buszmegálló 400 m távolságra található. A bevásárló központ pedig 10 perc gyalogos utat jelent. Marosvásárhely és a repülőtér “Transylvania Airport”, 65 km mindössze távolság.

Felszereltség

Általános

yes Fűtés
yes Széf
yes Családos szobák
yes Nemdohányzó szobák
yes Újság

Szolgáltatások

yes Csomagmegörzés
yes Fax/Fénymásolat
yes Kirándulás szervezés
yes Vasalási szolgálat
yes Mosási szolgálat
yes Business Center
yes 24-órás recepció
yes Konferenciák/Találkozók szervezése
yes Szobaszervíz

Internet

yes Ingyenes WiFi a közhelyeken
yes Ingyenes internet kapcsolat a szobákban
yes Ingyenes WiFi a szobákban

Parkolás & Szállítás

yes Ingyenes saját parkoló
yes Repülőtéri járat (felár)
yes Ingajárat (felár)
yes Autókölcsönző

Kültér

yes Terasz
yes Védett terek

 

Tevékenységek

yes Forró medence/Jacuzzi
yes Ping-Pong
yes Játszótér
yes Masszázs
yes Szauna

Étel & Ital

yes Menüvel rendelkező étterem
yes Bár

Beszélt nyelvek

yes Román
yes Magyar
yes Angol
yes Német

Háziállatok

no Háziállatokat nem engedélyezünk

[justified_image_grid ids=315,316,317 link_title_field=off img_alt_field=off prettyphoto_social=no photoswipe_social=no title_field=off caption_field=off caption=fade]

Szováta Város

Szováta város a só vidéken található páratlan szépségű turisztikai látványosság és üdülőközpont, ahol a turisták és vendégek olyan festői természetes kincsekkel találkoznak, mint a só hegyek, heliotermikus sóstavak, virágos rétek, csordogáló patakok, évszázados erdőkkel gazdagított környezetben. 1850 óta nemzetközileg elismert üdülő és egészségügyi központ, mely elsősorban a híres Medve-tónak köszönhető. Évente rengetegen keresik fel a kezelőket nőgyógyászati, reumatikus, idegrendszeri és endokrin betegségek, valamint a post-traumatikus problémák eredményes kezelésére.

Az éghajlat mérsékelt szárazföldi, valamint a megye keleti részén a függőleges övezetesség, hegyvidéki. Az éves átlaghőmérséklet nyugaton 8-9°C, keleten 2-4°C. A legmelegebb hónap július (18-19°C), a leghidegebb pedig január (-3, -5°C). A legalacsonyabb hőmérsékletet (-32°C) 1942-ben mérték Marosvásárhelyen, a legmagasabbat (+40°C) pedig 1952-ben Szabédon. Az éves csapadékmennyiség 550 mm körüli a Mezőségen, a hegyvidéken meghaladhatja az 1000 mm-t is. A napsütéses órák száma 1700-2100 évente.

[justified_image_grid ids=50,319,320 link_title_field=off img_alt_field=off prettyphoto_social=no photoswipe_social=no title_field=off caption_field=off caption=fade]

A Medve Tó

A heliotermikus jelenséget (nap hő tározó) világviszonylatban először Kalecsinszky Sándor magyarázta meg, aki 1898-1901 között tanulmányozta a Medve-tavat és megállapította, hogy a tó vizének felmelegedését egyszerűen a nap melege okozza. A jelenség annak köszönhető, hogy a folyamatosan a tóba ömlő patak (Kőröstoplica-, Aranybánya-patak ) és az éves csapadék néhány centiméteres édesebb vízréteget képeznek a sós víz felületén. Ez a felszíni vízréteg pedig megakadályozza az alatta lévő sós víz kihűlését, amely állandó jelleggel gyűjti a meleget. Tehát a kisebb sűrűségű édesvíz üvegházhatást hoz létre, meggátolja a sós víz felszínre jutását és lehűlését.

A Medve-tó keletkezéséről számos feljegyzés áll rendelkezésünkre. Különlegessége, hogy az egyetlen olyan tó, melynek kialakulásának kezdetét napra pontosan ismerjük, azaz 1875. május 27.-e. Ezt a dátumot Dr. Lengyel Béla által, közjegyzői hivatalban felvett jegyzőkönyve alapján határozták meg, melyet 1898-ban ismertetett Budapesten. A jegyzőkönyvet 1897. október 30.-án írták, amely két sóőr és egy szovátai lakos tanúvallomását tartalmazza.

„A helyszínelés itt Szovátán 1873-1874-ben folyt le, s ezután egy évvel, tehát 1875 év nyarán – jól emlékszem éppen Úrnapja délelőttje volt – néhai Simon András sóőr társammal a mostani Illyés tó fenekén lévő réten szénát gyűjtöttünk. Délelőtt 11 órakor a hirtelen gyülemlett felhőkből borzalmas égi háború mellett nagy záporeső keletkezett, a Cseresznyéshegy felől jövő két patak rohamosan felnőtt s magával sodorta az általunk boglyákba gyűjtött szénát, s levitte a Zoltán hegy alá. A hatalmas felhőszakadás után tapasztaltuk, hogy a víz nem folyt le, hanem terjedelmes tóvá gyűlt össze. Merem állítani, hogy a víz azután soha többé nem folyt le, hanem terjedve, szaporodva mostani tömegét nyerte.” – tudjuk a tó keletkezését vizsgáló bizottság jegyzőkönyveiből.

A szovátai sóstavak keletkezése a só felszíni megjelenésével és a régi sóbányászattal áll szoros kapcsolatban, a tavak a hajdani bányák beszakadása, a könnyen oldódó só, valamint a beszivárgás következtében sós dolinákban alakultak ki.  A mai tó területe a Pálné gödre néven volt ismeretes, ahol feltehetően már több ízben is kialakulhattak sóstavak. 

[justified_image_grid ids=340,341,342 link_title_field=off img_alt_field=off prettyphoto_social=no photoswipe_social=no title_field=off caption_field=off caption=fade]